OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
aktualizované: 15.08.2008 21:41:00 

...pohoda a luxus na dosah!


Zvětšit mapu">
Grécka kuchyňa
Dovolená - Exotické zájazdy
  

 
Z historického hľadiska je grécka kuchyňa silne ovplyvnená tureckou a v menšej miere aj talianskou prípravou jedál. Je založená na miestnych potravinách, obľúbené sú zeleninové šaláty z listovej zeleniny - chorta, miešaný šalát - choriatiky ale aj mäsové lahôdky pečené zväčša na drevenom uhlí - psistarii. Dusené, zapekané jedlá a polievky sa podávajú skôr v zime. V jedálničku grékov nechýbajú ani cestoviny, zemiaky, baklažány, cukina, veľa cibule, cesnaku, olív a najmä olivový olej. Práve ten patrí k najkvalitnejším zo svetovej produkcie tohoto elixíru života. Čierne olivy pochádzajú z okolia Kalamaty a juhu Peloponézu. Každý plod obsahuje drahocenné látky ako polynenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky mimoriadne dôležité pre náš život. Paradoxom je, že napriek tomu, že sú mastné nám pomáhajú chudnúť.
   Grécka kuchyňa patrí k najzdravším a príprava jedál je jednoduchá a rýchla. Najdôležitejšou igredienciou je celkom určite zelenina, ovocie, strukoviny, ryby a "morské príšerky" ale aj jahňacie a kuracie mäso.  Bravčové mäso sa používa menej a vždy vo vysokej kvalite (grécke prasiatka sú malé), hovädzie mäso sa používa najčastejšie mleté.
   Pri návšteve Grécka určite ochutnajte jogurty a mliečne výrobky. Prevládajú produkty z ovčieho a kozieho mlieka nad kravským. Najznámejší grécky syr Feta je z ovčieho mlieka a je vynikajúci nielen na priamu konzumáciu ale aj na tepelnú prípravu či už obalený a zľahka opražený - Saganaki alebo zapečený z baklažánom a rajčinami.
Ako príloha k hlavným jedlám sa podávajú opečené zemiaky alebo hranolky a grécka pita a biely chlieb (niečo ako naša veka). Tá sa požíva aj ako "jedlý obal" na miestnu chuťovku Giros - to je jahňacie či kuracie mäso pečené na ražni a orezávané ako rezance. Podáva sa v pite, so zeleninou a jemnou omáčkou - tzatziky.
   Gréci si zakladajú na vysoko kvalitných potravinách, do jedál používajú minimum chemických prísad. Základ ich každodenného jedálnička je šalát Choriatiky doplnený kúskom kvalitného mäsa či chutnej ryby. Tým, že si žalúdok zaplnia najprv zeleninou už nepotrebujú také množstvo mäsa ako sme zvyknutý zjesť my. Na ich kuchyňu som si veľmi rýchlo zvykla a stravujem sa tak aj na Slovensku. Aj keď musím priznať, že zohnať kvalitnú a naozaj čerstvú zeleninu nie je vôbec jednoduché. Ale pri troške námahy sa to dá.

       

Medzi typicky grécke nápoje patrí víno Retzina, pálenka Tzipuro, anízový likér Uozo či svetoznáma Metaxa. Veľmi sa mi páči, že ku každému poháriku dostanete "meze". Na malom tanieri máte syr, olivy, zeleninu alebo kúsky grilovaného mäsa, či oriešky. Vždy podľa typu nápoja. Gréci sú presvedčení, že iba takéto popíjanie alkoholu je správne.
Piť pomaly a zajedať.
Nápoje sa podávajú vyhladené a patria k nim
pohoda, slnko a skvelá zábava!

   
 Vytvorené službou WebLahko.sk  |  Nahlásiť protiprávny obsah!  |   Mapa stránok